Rolstoel
Door middel van een rolstoel kunnen mensen die slecht of niet kunnen lopen zich toch voortbewegen. Er zijn zowel rolstoelen die geduwd moeten worden of door de gebruiker zelf voortbewogen kunnen worden,  als elektrische rolstoelen, die zoals de naam het al zeggen, zich met behulp van een elektromotor voortbewegen.
Elektrische rolstoel

De elektrische rolstoel wordt steeds populairder. Een elektrische rolstoel wordt voortbewogen door een elektromotor. Er zijn elektrische rolstoelen voor binnengebruik, binnen- en buitengebruik, off-road en sport. De rolstoel voor binnengebruik heeft kleine wieltjes en een beperkt formaat. De rolstoel voor binnen- en buitengebruik is de meest gebruikte variant: hij heeft grote wielen achter en kleine voor. Hij kan een snelheid halen van 9 tot 14 kilometer per uur en is overal te gebruiken, behalve op onverharde wegen. De off-road zijn zeer sterk en vooral geschikt voor op onverharde wegen, maar niet op het strand vanwege de zandgevoelige onderdelen in de motor. Sportrolstoelen zijn snel en erg wendbaar. Ze kunnen topsnelheden halen van meer dan 14 kilometer per uur. Ook heeft deze soort rolstoel vaak een bumper aan de voorzijde om de gebruiker te beschermen.

Duwrolstoel

Een duwrolstoel is een rolstoel die niet door de gebruiker zelf voortbewogen kan worden. Deze rolstoel wordt dan ook vaak gebruikt door mensen met ernstige en vaak meervoudige handicaps en wordt geduwd door een ander persoon.. Een duwrolstoel heeft vier kleine wielen.

Handbewogen rolstoel

Een handbewogen rolstoel wordt door de gebruiker zelf voortbewogen. Hij wordt voortbewogen door met de handen de hoepels aan de wielen te bewegen. Een handbewogen rolstoel voor dagelijks gebruik heeft vaak individuele aanpassingen en mag niet meer dan 10kg wegen. Ze zijn bedoeld voor mensen die niet kunnen lopen, maar wel hun handen kunnen bewegen. Een rolstoel voor incidenteel gebruik is bedoeld voor gebruik buitenshuis en wordt vaak gebruikt bij mensen die niet meer dan 100 meter kunnen lopen. Deze rolstoel is vaak een standaarduitvoering en is bedoeld voor korte tot middellange afstanden. Een sportrolstoel is een rolstoel die is bedoeld voor beoefening van sport. Per sport zijn specifieke eisen voor de sportrolstoel. Bij veel sportrolstoelen staan de wielen scheef voor extra ondersteuning en wendbaarheid.

Kinderrolstoel

Een kinderrolstoel is een rolstoel die speciaal is gebouwd voor kinderen. Hij kan zowel met de hand als elektrisch voortbewogen worden. Bij het maken van een kinderrolstoel wordt vooral gelet op de meegroeibaarheid van de rolstoel. Zo groeit het kind er niet na een jaar al uit. Verder worden er altijd extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo moeten er bij een rolstoel voor kinderen tot 5 jaar anti-kiepwieltjes en spaakbeschermers aangebracht worden. Een kinderrolstoel mag slechts met een beperkte snelheid rijden.

Doelspecifieke rolstoelen

Ook bestaan er speciale rolstoelen voor bepaalde, specifieke doelen.

  • Doucherolstoel of toiletrolstoel: waterbestendig en geschikt voor onder de douche en toiletgebruik
  • Strandrolstoel: heeft dikke, ballonachtige wielen
  • Zwembadrolstoel: waterbestendig en geschikt voor warme, vochtige omgevingen zoals een sauna of zwembad
  • XL-rolstoel: extra grote rolstoel die een groot gewicht aankan. Wordt ingezet bij mensen met obesitas

De handbike

Meer informatie over de handbike, een variant op een rolstoel, staat op de pagina over de handbike.


 

Reacties zijn gesloten.